Injectietools + SIT injectietechnieken (2)

De kracht van video: onmisbaar in jouw marketingstrategie

Go Go Video!

Video, video, video. Je hoort het misschien wat vaker hier en daar dat video steeds belangrijker aan het worden is en dat je achterloopt als je nog geen video’s maakt van/voor je merk. Is het waar? Hate to break it to you, maar ja, dat is waar… Video is niet langer een optie, maar een essentieel onderdeel van moderne marketingstrategieën.

De tijd die mensen besteden aan het kijken van online video’s is de afgelopen jaren explosief toegenomen. In 2023 besteden mensen wereldwijd gemiddeld 100 minuten per dag aan het kijken van online video’s, een forse stijging ten opzichte van enkele jaren geleden. Deze trend begon rond 2005 met de lancering van YouTube, wat een revolutie teweegbracht in de manier waarop video’s werden geconsumeerd. Dankzij de opkomst van smartphones en verbeterde internetverbindingen is de kijktijd verder toegenomen, waarbij platforms zoals TikTok, Instagram en YouTube inspelen op de vraag naar korte, pakkende video’s. Deze stijging toont aan hoe belangrijk video-inhoud is geworden in het dagelijkse leven van consumenten en waarom het een cruciale pijler is in elke succesvolle marketingstrategie.

Uit recente onderzoeken blijkt dat video, met name op sociale media en platforms zoals YouTube, een enorme impact heeft op hoe consumenten nieuwe producten ontdekken. Bijna de helft van de consumenten onthoudt grappige of herkenbare content het best. Productdemonstraties, reviews en tutorials worden ook gezien als enorm waardevol bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Voor sommige demografische groepen speelt video zelfs een nog grotere rol. Generatie Z en millennials ontdekken producten steeds vaker via korte video’s op sociale media. Ongeveer 36% van de millennials en 41% van generatie X geeft aan de voorkeur te geven aan korte video’s om nieuwe producten te leren kennen.

We kunnen dus concluderen dat het gebruik van video voor productontdekking in de lift zit, vooral onder jongere generaties. Deze platforms bieden merken een krachtige, visueel aantrekkelijke manier om producten te presenteren en interactie aan te gaan met de doelgroep. Dit onderstreept het belang van een sterke aanwezigheid op video-georiënteerde platforms zoals YouTube en sociale media, met inhoud die resoneert bij je publiek.

Dus, aan het werkt! Maar wat maakt een video nu succesvol?

Ook YouTube, als één van de grootste spelers op het gebied van video, stelde zichzelf deze vraag en ontwikkelde een eigen framework (wij houden immers van ‘modellekes’) dat helpt bij het creëren van effectieve video’s. Dit model is gebaseerd op best practices en inzichten uit duizenden succesvolle campagnes en biedt duidelijke richtlijnen om de aandacht van kijkers te trekken, je merk krachtig te presenteren, een emotionele connectie te maken, en uiteindelijk de kijker aan te zetten tot actie. Met dit model in de hand heb je de tools om video’s te maken die blijven hangen en resultaat opleveren.

ABCD van YouTube: de sleutel tot succesvolle video's

A = Aantrekking: trekt de aandacht van het publiek

Succesvolle YouTube-videoadvertenties beginnen met het grijpen van de aandacht. Denk aan levendige visuals, boeiende openingsshots en pakkende muziek. Om jouw visuele elementen levendig en indrukwekkend te maken, moet je belang hechten aan kleur en contrast.

Voorbeeld:

De populaire Old Spice ‘The man your man could smell like’-campagne. Deze advertentie opent met een close-up van de charismatische hoofdpersoon die direct tegen de kijker spreekt, vergezeld van levendige kleuren en een krachtige voice-over. De combinatie van humor, snelle camerawisselingen en onverwachte situaties grijpen meteen de aandacht en houden die vast. Het gebruik van contrasterende kleuren en sterke visuele elementen maakt de advertentie visueel aantrekkelijk en moeilijk te negeren, wat perfect aansluit bij YouTube’s advies om sterk te starten en kijkers direct te boeien.

B = Branding: pas vroegtijdig en vaak uitgebreide merkstrategieën toe

Zorg dat je merk zichtbaar is vanaf het begin. Gebruik logo’s, merkkleuren en unieke stijlen consistent. Verwerk je merkidentiteit in het verhaal, of het nu gaat om product- of verpakkingsshots, branding op de set, grafische elementen, voice-overs of muziek. YouTube is een platform waar bijna altijd geluid actief is, dus maak optimaal gebruik van het multisensorische aspect van het medium om meer impact te creëren.

Voorbeeld: Een kookkanaal toont steeds het merklogo tijdens de intro van elke video en gebruikt dezelfde kleuren voor tekst en achtergronden.

C = Connectie/Verbinding: laat het publiek iets denken of voelen

Behandel gebruikers niet als passieve toeschouwers. Probeer hen te informeren, inspireren of entertainen. Verbind met je publiek door verhalen te vertellen die emoties opwekken. Gebruik humor, verrassingen en herkenbare situaties om je kijkers betrokken te houden en humaniseer het verhaal zodat zij zich ermee identificeren. Maak de advertentie zeker niet te ingewikkeld. Stuur een duidelijk en eenvoudig bericht om met je doelgroep in contact te komen.

Voorbeeld: Een fitnessvlogger deelt zijn persoonlijke verhaal over hoe sporten zijn leven heeft veranderd.

D = Direction/Richting: vraag hen om actie te ondernemen

Vertel uw doelgroep ten slotte duidelijk en eenvoudig wat u wilt dat ze doen, zodat ze op uw advertentie reageren zoals u dat wilt. Geef je kijkers een zeer duidelijke oproep tot actie (CTA). Dit kan variëren van het vragen om te abonneren tot het aanmoedigen van het gebruik van een specifieke hashtag.

Voorbeeld: Een technologie-recensent eindigt zijn video met een CTA om een productlink te volgen voor meer informatie.

Extra praktische voorbeelden

  1. Aantrekking: Een reisvlogger opent zijn video met een adembenemend drone-shot van de bestemming.
  2. Branding: Een DIY-kanaal gebruikt consistent dezelfde muziek en intro’s die direct herkenbaar zijn.
  3. Connectie/verbinding: Een lifestyle-vlogger gebruikt anekdotes en persoonlijke ervaringen om kijkers aan te moedigen hun eigen verhalen te delen.
  4. Direction/richting: Een kookshow eindigt met een oproep om foto’s van gerechten te delen op sociale media met een specifieke hashtag.

 

Door deze ABCD-principes toe te passen, kan je je YouTube-aanwezigheid versterken en een loyaal publiek opbouwen. Begin vandaag nog en wie weet, misschien ben jij de volgende grote YouTube advertentie ster!

Heb je al advertenties? Verbeter dan nu je advertenties met YouTube's ABCD-principes

Door YouTube’s ABCD-principes toe te passen, kun je je advertenties effectiever maken en specifieke marketingdoelen bereiken zoals merkbekendheid, productoverweging en conversie.

Hier zijn enkele tips:

Merkbekendheid vergroten

Om op te vallen, moet je advertenties creëren die een nieuw publiek aanspreken. Gebruik heldere visuals, voice-overs en pakkende muziek om je boodschap over te brengen. Voeg herkenbare branding toe, zoals logo’s en slogans.

Productoverweging verhogen

Laat zien hoe je product in het dagelijks leven van de gebruiker past/ een probleem van de gebruiker oplost. Toon je product in actie en benadruk de voordelen met directe call-to-actions.

Conversie behalen

Focus op aanzetten tot actie. Gebruik close-ups van je product en duidelijke, overtuigende taal om de kijker aan te zetten tot kopen. Bied incentives zoals kortingen om de beslissing te vergemakkelijken.

Met deze principes kun je je advertenties strategisch verbeteren om specifieke doelen te bereiken en je publiek effectief te betrekken.

Meer weten?

Neem contact met ons op en ontdek hoe je jouw videostrategie kunt verbeteren.