Boost jouw social media met een sterke contentstrategie!

Boost jouw social media met een sterke contentstrategie! šŸš€

Wil jij graag effectieve en consistente social media posts? Begin dan eerst met een sterke contentpijlerstrategie. Zo voorkom je dat je steeds dezelfde dingen post zoals ‘wij zijn de beste in ons vak’. Variatie is key! Hier zijn 5 stappen om jouw inhoud te optimaliseren:

1. Definieer je contentpijlers

Het fundament van elke goede contentstrategie is het definiĆ«ren van je contentpijlers. Dit zijn de hoofdthema’s die je merk vertegenwoordigen en waarop je al je content baseert. De Hero-Hub-HygiĆ«ne methode is hierbij een zeer handige structuur:

  • Hero Content (heldenverhalen):Ā grootschalige, opvallende content die je merk op de kaart zet. Dit hangt vaak samen met de slogan van je merk.
  • Hub Content (consistent Inspireren):Ā regelmatige content die inspeelt op de interesses van je doelgroep en hen betrekt bij je merk. Voor een interieur bedrijf kan dat bijvoorbeeld een inspirerend interieur zijn. Voor een technisch B2B bedrijf kan dat een whitepaper zijn. Voor een restaurant kan dit de menukaart zijn.
  • HygiĆ«ne Content (activeren): dit zijn je producten en diensten. Voor een immokantoor zijn dit je panden. Voor een restaurant is dit een link om te reserveren. Voor een B2B bedrijf is dit een contactformulier.

Bij Hero en Hub moet je ook nog themaā€™s bepalen. Bij Hero is de vraag, ā€œHoe wil ik dat iemand ons ziet wanneer ze ons nog niet kennen.ā€ Dat is dus vaak de slogan van een merk.

Bij Hub gaat het over hoe jij wil gezien worden in de markt. Heb je een hippe natuurwijnbar of een traditionele brasserie dan moet je je communicatiestijl daaraan aanpassen. In Hub moet je DNA naar voor komen. Je identiteit. De hippe wijnbar zal inspireren met mooie flessen, leuke wijnglazen, proefkaarten, wijninformatie. De brasserie kan eerder inspelen op prijs / kwaliteit. Kleine details die het verschil maken, zoals: ‘Al 50 jaar maken wij onze spaghetti volgens hetzelfde recept,ā€¦’

Een voorbeeld:

We delen hier graag even met jullie een duidelijk voorbeeld van onze Hero – Hub -Hygiene strategie voor onze klant Dā€™Hondt Interieur.

  • Hero: Da’s wonen in stijl, rust & balans (De slogan van Dā€™Hondt interieur)
  • Hub:Ā inspirationele interieurs, kwalitatief maatwerk, kwalitatieve dienstverlening en focus op menselijke aanpak.

Voor Dā€™Hondt Interieur werken wij ook klantenverhalen volledig uit. Deze verhalen zijn een grote bron van inspiratie voor nieuwe potentiĆ«le klanten.

  • HygiĆ«ne: producten: keukens, trappen, deuren, parket, maatkasten.

2. Creƫer waardevolle content

Zorg ervoor dat elke post aansluit bij je contentpijlers en waarde biedt aan je doelgroep. Dit betekent dat je content de volgende 3 dingen moet omvatten:

  • Relevant: aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep.
  • Uniek: jouw content moet je onderscheiden van je concurrenten.
  • Actiegericht: content die je doelgroep aanzet tot interactie of actie.

Een voorbeeld:

  • Relevant:Ā ontwerp en plaatsing van luxe badkamermeubelen. Dit gaat over een deel van het aanbod van Dā€™Hondt interieur.
  • Uniek: ‘Da’s wonen in stijl, rust & balans’ de visual van de post past hier zeer sterk bij de slogan van Dā€™Hondt Interieur en toont aan hoe Dā€™Hondt interieur uniek is ten opzichte van concurrentie.
  • Actiegericht: ‘Bezoek onze showroom voor inspiratie of neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.’

3. Plan vooruit

Gebruik een contentkalender om je posts te organiseren. Dit helpt je niet alleen om consistent te posten, maar ook om overzicht te houden over je content. Een goede contentkalender bevat:

  • Publicatiedatums: wanneer welke content live gaat.
  • Contenttypen: het soort content dat je gaat posten (tekst, video, infographic, etc.).
  • Distributiekanalen: waar je de content gaat delen (Facebook, Instagram, LinkedIn, etc.).

Wij gebruiken zelf Google sheets als formaat om onze contentkalender in te maken en bij te houden. Met behulp van Google sheets kun je eenvoudig kolommen en rijen aanpassen om je contentplanningen te organiseren. Het biedt de mogelijkheid om data, deadlines, en verantwoordelijkheden te beheren, en je kunt filters en sorteeropties gebruiken om het overzicht te bewaren. Je hebt ook de mogelijkheid van real-time samenwerking. Dit maakt het ideaal voor teams die op afstand werken. Google Sheets is gemakkelijk toegankelijk vanaf verschillende apparaten, en je kunt eenvoudig toegang delen met teamleden om samen te werken aan de contentplanning.

Nadat onze contentkalender volledig is ingevuld voor de komende maand, gebruiken wij SKED om onze content in te plannen zodat het automatisch op de juiste dag en het juiste en beste uur wordt gepost.

Uiteraard zijn er nog veel andere gemakkelijke tools die je kan gebruiken om een contentkalender bij te houden zoals Kontentino en Smartsheet. Deze platforms bieden vaak extra functies zoals integraties met social media, geautomatiseerde planningen, en gedetailleerde analyses van je contentprestaties. Ze zijn gebruiksvriendelijk en bieden een alles-in-Ć©Ć©n oplossing voor contentbeheer.

4. Analyseer en optimaliseer

Monitor je prestaties en pas je strategie aan waar nodig. Gebruik tools zoals Google Analytics, Facebook Insights of andere social media analytics om inzicht te krijgen in hoe je content presteert. Let bij het analyseren vooral op:

  • Bereik: hoeveel mensen zien je content?
  • Kliks: hoeveel mensen klikken er op je content
  • Engagement: hoeveel likes, reacties, en shares krijgt je content?
  • Conversies: levert je content daadwerkelijk resultaten op (bijv. websitebezoeken, aankopen)?

5. Blijf consistent

Consistentie is key in social media. Houd vast aan je contentpijlers en plaats regelmatig. Dit helpt je om een sterke online aanwezigheid op te bouwen en zorgt ervoor dat je publiek weet wat ze van je kunnen verwachten.

Met bovenstaande 5 stappen bouw je alvast een sterke online aanwezigheid op! šŸ˜Ž

Nood aan enkele ideetjes voor jullie content of een helpende hand die je contentstrategie op gang brengt? Wij bieden namelijk een gratis powersessie contentstratgegie aan!

Stuur ons een mailtje op [email protected] en dan plannen wij asap een sessie in met jou.Ā