Advertenties voor immo, kredieten en vacatures

Advertenties voor immo, kredieten en vacatures

Ben je actief in de immosector, adverteer je vacatures of verleen je kredieten? Dan werken je Facebook & Instagram advertenties binnenkort misschien niet meer

Dat sociale media steeds vaker in het vizier komen als het gaat over discriminatie of in de bredere zin van het woord, hoeven we je niet meer te vertellen. Zo kwam Meta (het vroegere Facebook) meermaals in het nieuws wat betreft het ‘onbewust’ sturen van de uitslagen in verkiezingscampagnes en zijn ze zich volgens een ex-werknemer wel degelijk bewust van de negatieve impact die Instagram kan hebben op het zelfbeeld van tienermeisjes.
Het verbaast dan ook niet dat Meta in actie schiet en meer zal doen om dit in de toekomst te voorkomen en daar is de nieuwe ‘Housing, Employment and Credit opportunity ads policy’ een goed voorbeeld van.

Hoe het begon met een audit op mensenrechten

Meta zegt dat discriminatie geen plaats meer kent binnen hun bedrijf en liet daarom een audit op mensenrechten plaatsvinden. Naar aanleiding van het artikel van Meta’s Chief Operating Officer, Sheryl Sandberg op 8 juli 2020 werd duidelijk dat er geen snelle oplossingen zijn voor het probleem. Er werden wel al enkele correctieve acties genomen. Zo kreeg het advertentiebeleid een update waarbij het verbod tegen discriminatie werd verstrengd en een sectie toegevoegd met nuttige informatie tegen het bestrijden van discriminatie. Adverteerders moeten daarnaast een antidiscriminatiebeleid ondertekenen. Daarmee werden duizenden categorieën voor targeting (bv. leeftijd of geslacht) die je zouden toelaten te discrimineren, verwijderd.

Een “special ad category” voor immo, kredietinstellingen en vacatures vanaf december 2021

Een speciale advertentiecategorie binnen Facebook & Instagram is niet nieuw. Zo bestond er al een tijdje een categorie voor politiek, verkiezingen en maatschappelijke kwesties. Daar komen nu de categorieën Krediet (Credit), Werkgelegenheid (Employment), Huisvesting (Housing) bij. Binnen deze categorieën zullen een aantal mogelijkheden voor targeting niet meer beschikbaar zijn. Zo zal het niet meer mogelijk zijn om deze advertenties te sturen op basis van leeftijd, geslacht en zeer specifieke locaties (minimale straal van 15 km). Natuurlijk willen Facebook & Instagram hun reputatie opblinken met deze acties, maar het blijft een eerste en goede stap naar het bestrijden van discriminatie.

Zullen mijn advertentiekosten hierdoor stijgen?

Indien je één van deze targeting mogelijkheden voor je campagnes gebruikt, kan dit een impact hebben op de kost en het succes van je campagne. Dat gezegd, is targeting maar één parameter die het succes van een goede campagne bepaalt. Het grootste verschil maak je immers door de kwaliteit van je content. Hoe beter die is, hoe waarschijnlijker het wordt dat Facebook ze zal tonen en des te goedkoper je advertenties zullen worden. Daar hoor je het verschil te maken en niet bij het afbakenen van een geslacht of een leeftijd.